Scroll Top
Sr. Dobrava 4a, 4245 Kropa

Doktor znanosti, inženir in univerzitetni profesor, je bil ob vsej svoji široki tehnično-znanstveni dejavnosti tudi naš največji strokovnjak za letalske konstrukcije. Rojen je bil 11. novembra 1902 na Opčinah pri Trstu, umrl pa je 31. julija 1980 v Ljubljani.

Anton Kuhelj 1

Letalstvu se je začel izdatneje posvečati ob koncu dvajsetih let in pri nas prvi vpeljal v projektiranje in konstruiranje letal sodobne aerodinamične in trdnostne metode. V skoraj tridesetih letih, v katerih je ves svoj prosti čas posvečal projektiranju in konstruiranju letal, je ustvaril vrsto uspešnih letal, lahke motorne enosedežne dvokrilnike KS-1 Janez, KS-1b Janez II in KS-1c, enokrilnike KS-2 in KS-2b Tonček ter SVEP Tse-tse in SVEP Minima, jadralno letalo Inka v več različicah, vojaški šolski dvosedežnik Alka in štirisedežni turistični ramenokrilnik LK-1 in LK-2.

Anton Kuhelj
Anton Kuhelj 2

Poleg konstruktorstva se je vse do konca svojega življenja ukvarjal tudi s teoretičnim znanstvenim delom v aerodinamiki, letalski mehaniki in trdnosti ter o tem objavljal številne razprave doma in v tujini. Prav to ga je po vojni za dve leti popeljalo v Beograd, kjer je bil glavni svetnik Državnega zavoda za letalstvo in je tako s svojim bogatim znanjem pomagal razrešiti marsikatero težavo, ki se je pojavila pri projektiranju številih povojnih letal.

Bil je tudi mentor številnih mladih konstruktorjev v Sloveniji, s katerimi so ga vezale tesne vezi še iz let, ko je skupaj z njimi postajal jadralni in motorni pilot.

Anton Kuhelj – kip

Povezane objave