Scroll Top
Sr. Dobrava 4a, 4245 Kropa

Fičko

FičkoAvto, katerega načrt je pred vami, je bil pred leti najbolj množičen avto na naših cestah. Danes ga zelo redko srečamo, vaši starši pa se ga prav gotovo dobro spominjajo, ali pa so ga celo vozili. Njegovo pravo ime je Fiat, ki mu je sledila številka velikosti motorja.
V tovarni avtomobilov Fiat je leta 1950 njihov konstruktor dobil nalogo, da projektira majhen avto, ki bi bil poceni in udoben za prevoz štirih potnikov. Na avtomobilskem sejmu v Ženevi je leta 1955 avto požel vse uspehe in postal najpopularnejši avto vseh časov. Izdelovali so ga v številnih državah in v različnih izvedbah.
Kako je nastalo ime Fičo?
V času nastanka tega avtomobila je v časopisu Borba izhajal strip, v katerem je bil glavni lik kurir »Fičo«. To je botrovalo nastanku vzdevka za ta avto. Fičo je bil najbolj zaslužen za široko motorizacijo, saj ga je uporabljala policija, vojska in enote prve pomoči. Dolga leta je bil tudi edino vozilo za učenje novih voznikov v avtošolah.

Izdelava modelaNačrt za model
Model je izdelan iz papirja, ki je primerno pregiban in na spojih zlepljen. Da ne boste uničevali revije, celoten načrt barvno fotokopirajte na trši papir in ga pazljivo izrežite. Lahko ga tudi prerišete na karton in pobarvate v Prednji pokrovsvojih barvah. Za prerisovanje uporabite kar steklo na oknu. Revijo z načrtom nalepite na steklo z lepilnim trakom in čez njega še papir, na katerega boste prerisali načrt. Na drugi strani okna mora biti dovolj svetlobe, ki bo pronicala skozi oba papirja. Sedaj lahko z ravnilom prerišete vse konture načrta. Kontura modela ima ušeska, ki so namenjena za lepljenje stranic med seboj. Preden te spoje prepognete, jih narahlo zarežete z olfa nožem, le toliko, da se papir laže prepogne. Prepognete in zlepite najprej večji kos mreže modela, na koncu pa na to osnovo zalepite še prednji del. Pri nanašanju lepila bodite pazljivi, da se po lepljenju ta ne bo videl.

Povezane objave